Založ si blog

Maďarská karta – žolík pre podvodníkov a Solyom má pravdu

V predvolebnom mariáši sa vyťahuje maďarská karta, ako keby iné ani neboli. Tento tromf je však určený len pre tých najslabších, ktorí nič iné nevedia, iba podvodne ťahať karty z rukáva. Namiesto toho, aby ľudia podvodníkov vyhodili z hry, tak im dávajú aj svoj hlas a najmä svoje tvrdo zarobené peniaze. A bude ešte horšie.

P232c48ca_ficoV

No počkajte, keď uvidíte tie tromfy, čo mám ešte v rukáve. Foto: Pravda/Ivan Majerský

Ak premiéra Roberta Fica (Smer) do volieb netrafí šľak z rozvracania jeho silného sociálneho štátu nacionálnymi imperialistami spoza Dunaja, tak si nenechá ujsť akúkoľvek príležitosť, aby tieto tromfy vyťahoval. Maďarská karta je pre politikov lepšia ako ten najkvalitnejší kolumbijský kokaín, či heroín od Bakiho Sadikiho.

Ktorý politik raz skúsil ten chvíľkový nacionalistický rauš, tú explóziu energie, vlastnej dôležitosti a najmä uznanlivý potlesk publika na dedinskom jarmoku pri udeľovaní titulu sedlák roka, nemôže prestať. Odvykanie je ťažké a bude ešte horšie.

Namiesto zodvihnutia maďarských tém nielen z predvolebnej debaty z úrovne dvanástej cenovej skupiny do racionálnej roviny, sa deje presný opak.

Štát si rozvracať nedáme, kričí nervózny politik. Pamätníci zlatých čias, ktorých koniec si premiér ani nevšimol, by si tieto slová mali ešte pamätať z päťdesiatych rokov minulého storočia.

Našťastie trest smrti je zrušený. Strojca a obranca chiméry silného sociálneho štátu ho totiž celú svoju neplodnú právnickú kariéru obhajoval. Iba Harabin a Sadiki vie, ako by dopadol maďarský prezident pri ďalšej návšteve Slovenska po posledných výrokoch na adresu menšinových práv. Možno podobne ako presne pred šesťdesiatimi rokmi Milada Horáková.

Okrem politikov aj nejeden mienkotvorný komentátor nesprávne interpretoval pointu vyjadrenia maďarského prezidenta Láslzloa Solyoma. Ten na základe skúsenosti zo Srbska (pred srbským prezidentom !!!) povedal, že deti s materinským jazykom maďarským, by sa štátne jazyky v iných krajinách mali učiť ako cudzie jazyky.

Maďarský prezident v čele svadobného sprievodu. Ide si po nevestu Annu Belousovovú. Foto: Pravda / Robert Hüttner

Maďarský prezident v čele svadobného sprievodu. Ide si po nevestu Annu Belousovovú. Foto: Pravda / Robert Hüttner

Toto vyjadrenie rozvracia štát? V prostredí slovenského školstva je to skôr chvályhodná myšlienka a nie dôvod na ukrižovanie Solyoma. Ako Solyom rozvracia Slovensko? Tým, že má právadu a dobrý nápad?

Slovenský jazyk cez prekážky

Slovenské školstvo je ťarbavé, zaseknuté v dátumoch narodenia, poučkách o lexike, jednoducho odrhnuté od života. Nepomôže tomu ani národniarska reforma školstva – viac priestoru pre tvorivosť pedagógov sa zmenilo iba na vypĺňanie tabuliek a zháňanie chýbajúcich učebníc.

Navyše rozdiely medzi vyučovaním slovenčiny na slovenských a maďarských školách je pritom minimálny. Super, že deti s maďarčinou ako materinským jazykom presne vedia, kedy sa narodil a zomrel Samo Chalupka, no jeho Mor ho! Asi ťažko rozumejú. Navyše ani rožok v obchode si po slovensky vypýtať nevedia. A odkiaľ by to aj mali vedieť?

Doma po slovensky nehovoria, v obciach, kde všetci hovoria po maďarsky sa so slovenčinou nestretnú. Poznajúc dátumy narodenia Ľudovíta Štúra, či Margity Figuli deti asi ťažko prinútiť pustiť si slovenskú televíziu alebo nebodaj Literárnu revue v rozhlase.

Je to presne také isté, ako keby sa na základnej škole angličtina, či nemčina učila v štýle slovenčiny. Na lyžovačke v Alpách pri vybavovaní detského menu rakúsky hotelier dá okamžite 50% zľavu len za to, že mu slovenský zákazník vymenuje vrcholné diela Goetheho, hoci po šiestich rokoch nemčiny nevie povedať súvislú vetu.

Riaditeľka komárňanskej základnej školy na ulici Eötvösa 39 Zuzana Csintalan tvrdí, že by deťom oveľa viac pomohlo, ak by sa zmenili osnovy slovenského jazyka v štýle cudzieho jazyka. ,,V minulosti to už tak bolo. Nerozumiem prečo by sa to nemohlo vrátiť. Deti by mali viac po slovensky rozprávať a nie učiť sa poučky v praktickom živote nepoužiteľné. Doma ich po slovensky hovoriť nikto neprinúti,“ tvrdí riaditeľka Csintalan.

Kto zo slovenských rodičov hovorí doma s deťmi pravidelne po anglicky alebo nemecky? Deti sa najprv potrebujú naučiť základy jazyka. Tie im nenaskáču do hlavy samé. Až potom si môže ,,i skladník ve šroubárne přečíst Vergilia (Chalupku) v originálu.“

Fico, minister kultúry Marek Maďarič (Smer), či šéf školstva Ján Mikolaj (SNS) tvrdia, že občania maďarskej národnosti majú povinnosť ovládať štátny jazyk. Nie povinnosť, ale skôr slušnosť a ohľaduplnosť voči sebe samým a voči maďarsky nehovoriacej väčšiny, aby mali jednoduchší život všetci. No to by však politici namiesto kričania o rozvracaní štátu a riešenia si komplexov mali pohnúť rozumom a niečo pre nich aj urobiť a nielen im hádzať polená pod nohy v podobe nezmyselných zákonov, či od života odrhnutých učebných osnov.

Na idiota iba s citom a nezáujmom

Maďarsko má problémy. Pre socialistické vlády, ktoré si za štátne kupovali voličov, sú permanentne pred krachom. Keď vyťahujú národnostné karty, je to iba kopanie zdochýnajúceho koňa, aby zakryli vlastné chyby.

Slovenská strana by na to nemala vôbec reagovať. Prípadne iba nonšalantne upozorniť protistranu nech sa pozrú na svoju čiernu dieru a nezávidia Slovensku ekonomickú stabilitu. To sa však nestane najmä pre ten kokaínovo-vlastenecký rauš. Najjednoduchšie je povedať za všetko môžu Maďari. Tak ako za všetko môže Dzurinda, predtým Mečiar, predtým Klaus, predtým komunisti a ešte predtým Židia a Maďari. A kruh sa uzatvára.

My hejslováci sa nebojíme postaviť tvárou... Foto: Pravda / Robert Hüttner

My hejslováci sa nebojíme postaviť tvárou... Foto: Pravda / Robert Hüttner

Väčšina hejslovákov pri akejkoľvek kritike Maďarska iba uznanlivo pokrikuje, vztyčuje zástavy s oduševnením seržanta Michala Stranka na Iwodžime. Vyťahujú odložené fľaše tej najvlasteneckejšej borovičky na zdravie hrdinom a burcujú do tankoch na Budapešť.

U jednoduchého väčšinového voliča populárne, no z dlhodobého hľadiska zhubnejšie ako emisné dioxíny. Tak ako vlastenecká borovička.

Maďarsko tu bolo, je a bude. Nadávaním a besným kričaním z mapy nezmizne. Nie je jednoduchšie s Maďarskom radšej dobre vychádzať, ako sa s ním nezmyselne hádať o hovne, nech je akokoľvek politicky zafarbené? Prečo žiaden politik nepovie svojim voličom na všetky maďarské politické útoky, nech si ich nevšímajú?

„Slovenskí Maďari“ by sa v živote nepresťahovali do Maďarska, lebo tu im je ekonomicky oveľa lepšie. A to predsa nespadlo z neba, ale vybudovali ste to vy… voliči… ľudia práce, žiadalo by sa dodať slovníkom predsedu. Tak sa buduje vlastenectvo. A nie zákonom, či brechotom spoza plota.

Končíme!!!

31.05.2010

Vzhľadom na to, že autor blogu sa od prvého júna 2010 stáva zamestnancom Spoločnosti 7 plus s.r.o, ktorá je v konkurenčnom postavení voči prevádzkovateľovi tohto portálu, tak autor dočasne pozastavuje svoju činnosť na blogspote milan.blog.pravda.sk.

Fico hystericky bojuje o prežitie – skončí ako Paroubek?

29.05.2010

Premiér Robert Fico (Smer) tak ako posledné dva roky potápal SNS a preberal mu voličov, tak tesne pred voľbami ešte intenzívnejšie bojuje za SNS, aby sa do slovenského parlamentu vôbec dostala. Fico si je dobre vedomý, že ak cez päťpercentnú hranicu neprejde čo i len jeden z dvojice HZDS a SNS, jeho vláda skončila. Smeru a konkrétne predsedovi Ficovi reálne hrozí český [...]

Neuveriteľné! StarCraft 2 konečne v predaji

18.05.2010

Zrejme najdlhšie ohlasovaná a zároveň najočákavenejšia počítačová hra je už aj v predaji. Reálne si však zákazníci zahrajú vojenskú scfi-fi stratégiu StarCraft 2 v plnej verzii až po 27. júli 2010. Podľa spoločnosti Blizzard je to oficiálny dátum začiatku distribúcie. Druhý diel najúspešnejšej hry vo svojej kategórii ešte z roku 1998 (!!!) mala pritom byť hotová [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Lukáš Milan

Čo sa do novín nevmestilo, alebo ako to bolo naozaj.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 49132x
Priemerná čítanosť článkov: 5459x

Autor blogu