Založ si blog

Neuveriteľné! StarCraft 2 konečne v predaji

Logo StarCraft 2Zrejme najdlhšie ohlasovaná a zároveň najočákavenejšia počítačová hra je už aj v predaji. Reálne si však zákazníci zahrajú vojenskú scfi-fi stratégiu StarCraft 2 v plnej verzii až po 27. júli 2010. Podľa spoločnosti Blizzard je to oficiálny dátum začiatku distribúcie.

Druhý diel najúspešnejšej hry vo svojej kategórii ešte z roku 1998 (!!!) mala pritom byť hotová ešte pred dvomi rokmi. Firma Blizzard definitívny termín spustenia hry už niekoľkokrát posúvala a postupne odradzovala aj tých najskalnejších fanúšikov. Posledne oznámený termín však vyzerá reálne.

„Robíme veľké pokroky v dolaďovaní hry aj vďaka testovačom beta verzie a preto už čoskoro naozaj oživíme svet StarCraftu,“ uviedol šéf Blizzardu Mike Morhaime.

Blizzard totiž začiatkom roka pustil do obehu oklieštenú beta verziu a dobrovoľní hráči z celého sveta mali hlásiť prípadné chyby a nedostatky v počítačovej hre.

Vývojová skica tanku ľudskej rasy

Vývojová skica tanku ľudskej rasy - Terranov

Hra sa už dá objednať. Vesmírnu strategickú strieľačku už ponúkajú aj slovenské firmy špecializujpce sa na počítačové hry. Cena sa zatiaľ pohybuje okolo 40 eur.

Firma začala vyvíjať hru ešte v roku 2003, no oficiálne to oznámila až v roku 2007. Krátko nato sa však Blizzard pred zákazníkmi blamoval. Oznámil, že hra bude najmenej rok meškať. Peniaze na vývoj totiž investovali do sesterskej hry World of WarCraft, ktorá sa na rozdiel od vesmírnej stratégie StarCraft, odohráva skôr v mytologickom prostredí plnom príšer, čarodejov, rytierov a mýtickych postáv.

StarCraft 2 voľne nadväzuje na ikonu StarCraft z roku 1998. Napriek dlhoročnému vývoju však pokračovanie StarCraftu neprinesie žiadne prevratné zmeny. Koncept hry zostáva nezmenený. Iná bude najmä vizuálna stránka hry a detaily pri jednotlivých zbraniach všetkých troch rás.

Prvý diel StarCraftu je štvrtou najpredávanejšou počítačovou hrou. Do roku 2009 sa jej predalo jedenásť miliónov kusov. Viac sa predávala iba simulácia života Sims (16 miliónov), jeho pokračovanie Sims 2 (13 miliónov) a už spomínaný World of WarCraft (11,5 milióna).

Celkový počet hráčov StarCraftu je však oveľa vyšší aj pre pirátske kópie. StarCraft je pritom najpredávanejšia hra v svojom žánri stratégie v reálnom čase (real-time strategy alebo RTS).

Sarah Karrigen

Jedna z hlavných hrdiniek hry. Sarah Karrigen je klonom medzi ľuďmi a Zergami.

StarCraft v roku 1998 prišiel vo svojom čase s originálnym konceptom troch nezávislých rás (Terrani – ľudia, Zergovia – společenstvo budujúce všetko z organických – živých organizmov, Protossovia – rasa založená na vyspelých technológiách), ktoré bojujú navzájom medzi sebou. Každá skupina má svoje prednosti a slabiny, ktoré v konečnom dôsledku robilo všetky tri rasy rovnocenné. No pri hraní za jednotlivé typy „tvorov“ je nutná úplne iná taktika. Dovtedajšia konkurencia sa obmedzovala iba na dva tábory, ktoré boli viac menej rovnaké a líšili sa iba v drobných detailoch.

Výhodou bola aj nízka hardvérová náročnosť a pritom na svoj čas detailná grafika. Hru tak zvládali aj staršie počítače. Vývojári hru „odľahčili“ tým, že 3D boli iba hýbajúce sa postavičky, no pozadie ostalo iba vo forme statického obrázku, ale pritom graficky zaujímavé.

Popularitu si StarCraft získal podobne ako jeho sesterský WarCraft na svoju dobu prepracovaným a pritom jednoduchým multiplayerom, teda možnosťou hrať proti reálnym ľuďom a nie iba počítaču. Cez internet tak tisícky hráčov hrali proti sebe hoci aj z opačných koncov zemegule. Nízka hárdverová náročnosť umožňovala hrať aj prí nízkych prenosových rýchlostiach.

Po svete sa doteraz konajú pravidelné turnaje. Dokonca existuje profesionálna liga. Mimoriadne populárny je napríklad v Južnej Kórei. (Tam sú inak počítačové hry mimoriadne obľúbené vo všeobecnosti.)


Práve v Kórei sú dve špecializované televízne stanice (MBCGame a Ongamenet), ktoré vysielajú iba počítačové „bitky“ medzi hráčmi. Najmä v StarCrafte. Dvaja hráči sedia v buď v odhlučnených kabínkach alebo ďalej od seba s veľkými slúchadlami a priamo vo veľkom televíznom štúdiu alebo športovej hale ich sleduje aj tisícka divákov. V Kórei sú aj profesionálny hráči, ktorý sa hraním StarCraftu živia.


Končíme!!!

31.05.2010

Vzhľadom na to, že autor blogu sa od prvého júna 2010 stáva zamestnancom Spoločnosti 7 plus s.r.o, ktorá je v konkurenčnom postavení voči prevádzkovateľovi tohto portálu, tak autor dočasne pozastavuje svoju činnosť na blogspote milan.blog.pravda.sk.

Fico hystericky bojuje o prežitie – skončí ako Paroubek?

29.05.2010

Premiér Robert Fico (Smer) tak ako posledné dva roky potápal SNS a preberal mu voličov, tak tesne pred voľbami ešte intenzívnejšie bojuje za SNS, aby sa do slovenského parlamentu vôbec dostala. Fico si je dobre vedomý, že ak cez päťpercentnú hranicu neprejde čo i len jeden z dvojice HZDS a SNS, jeho vláda skončila. Smeru a konkrétne predsedovi Ficovi reálne hrozí český [...]

Maďarská karta – žolík pre podvodníkov a Solyom má pravdu

17.03.2010

V predvolebnom mariáši sa vyťahuje maďarská karta, ako keby iné ani neboli. Tento tromf je však určený len pre tých najslabších, ktorí nič iné nevedia, iba podvodne ťahať karty z rukáva. Namiesto toho, aby ľudia podvodníkov vyhodili z hry, tak im dávajú aj svoj hlas a najmä svoje tvrdo zarobené peniaze. A bude ešte horšie.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Lukáš Milan

Čo sa do novín nevmestilo, alebo ako to bolo naozaj.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 49119x
Priemerná čítanosť článkov: 5458x

Autor blogu